Op de hoogte

E-mail nieuwsbrief

Home

Nieuws

21 jul
De zorg aan chronisch zieken verandert. PICASSO verandert mee.

Meer kijken naar het totaalplaatje van de patiënt dan louter naar zijn of haar ziekte. Dat is in een notendop de verandering die momenteel gaande is binnen de zorg aan chronisch zieken. En passend in deze tijd, speelt het vergaren en gebruiken van data daarbij een steeds grotere rol. Reden voor PICASSO zorgoptimalisatie om haar scoop te verbreden van alleen longziekten naar ook andere chronische aandoeningen. | Lees verder »

31 mrt
Docent-Onderzoeker Leslie Michielsen: 
‘Verpleegkundige wil zorgen, maar moet juist zien wat er overall speelt bij de patiënt.’

Leslie Michielsen is Docent-Onderzoeker aan het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Samen met haar collega Miranda Laurant (lector) is ze op zoek naar competenties die nodig zijn bij interprofessioneel en integraal werken in de zorg. Ze doen dit in het kader van het project ‘Ketenzorg Ontketend’ i.s.m. Radboudumc. | Lees verder »

29 mrt
Promotieonderzoek Yvonne Korpershoek laat zien:
 mHealth heeft veel potentie

Het gebruik van mobile health, ook wel mHealth genoemd, heeft potentie om patiënten meer te betrekken bij het managen van hun aandoening, op maat ondersteuning te bieden in het ontwikkelen van zelfmanagement-vaardigheden en om gedrag te veranderen. Dat zijn de belangrijkste bevindingen uit het promotieonderzoek van Yvonne Korpershoek, MSc, RN, PhD candidate (1986) en werkzaam bij het lectoraat Chronisch Zieken van Hogeschool Utrecht. | Lees verder »

26 mrt
Curavista, Focuszorgteam en Van der Valk Vitaal 
bouwen samen aan vitaliteitsprogramma’s

De aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl en de keuzes die je in het dagelijks leven kunt maken om aan je gezondheid te werken neemt steeds meer toe. Om op een aantrekkelijke, laagdrempelige en betrouwbare manier aan onze gezondheid te werken kan de gemiddelde Nederlander wel wat hulp gebruiken. Daarom slaan Curavista, Focuszorgteam en Van der Valk Vitaal de handen ineen en bouwen zij samen aan vitaliteitsprogramma’s. | Lees verder »

24 mrt
Portaal - Blog Sebastiaan Wendt

In zijn blog geeft verpleegkundig consulent interstitiele longziekten Sebastiaan Wendt ons een kijkje in zijn werk. Dit keer vertelt hij over het patientenportaal en wat daar de voor- en nadelen van zijn. | Lees verder »

22 mrt
Luchtige zaken: verschil moet er zijn
Column Adrie Schaap-de Jong, professional chronische zorg

Wandelen. Hoe heerlijk is dat! De paden op, de lanen in... daar is iedereen aan toe. Dat gevoel kreeg ik tenminste toen ik vorige week door de Schoorlse duinen wandelde. Ik kreeg even het gevoel dat ik van start was gegaan in de Nijmeegse Vierdaagse, zoveel wandelaars. In colonne liepen we achter elkaar aan om te genieten van de heerlijke voorjaarszon en de prachtige, al weer ontluikende natuur. | Lees verder »

27 jan
Erik Bischoff en Lena Raaijmakers: ‘Ketenzorg kan persoonsgerichter, zorgverleners en patiënten willen graag anders’

Ketenzorg in de huidige vorm lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Het biedt te weinig ruimte voor maatwerk, houdt te weinig rekening met de wensen en behoeftes van de patiënt zelf. Ook is het soms inefficiënt. De behoefte aan een nieuwe vorm van chronische zorg groeit. Tenminste, dat is de mening van Erik Bischoff (huis- en kaderarts) en Lena Raaijmakers (arts in opleiding tot huisarts - onderzoeker), respectievelijk projectleider en projectcoördinator van ‘Ketenzorg Ontketend’. Beiden zijn verbonden aan de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. | Lees verder »

24 jan
Longziekte en luchtvervuiling bijzonder slechte combinatie

Luchtvervuiling leidt bij tweederde van de mensen met een longziekte tot gezondheidsklachten zoals benauwdheid, hoesten, geprikkelde slijmvliezen of een lagere longfunctie. Eén op de acht longpatiënten (12 procent) overweegt vanwege slechte luchtkwaliteit wel eens te verhuizen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het onderzoeksinstituut Nivel. ‘Zorgelijk’, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. ‘Het gaat hier dus om tienduizenden mensen die zoveel last hebben van luchtvervuiling dat ze zouden willen verhuizen naar gezonde lucht. Dat kan en mag niet zo zijn.’ | Lees verder »

21 jan
Onderzoek naar de donkere kant van de long: een gezond longblaasje heeft twee kanten

Bij mensen met COPD zijn longblaasjes onherstelbaar beschadigd, met als gevolg ernstige benauwdheid. Onder leiding van professor Reinoud Gosens (Rijksuniversiteit Groningen) gaat een team onderzoeken waarom longblaasjes bij deze patiënten zich niet kunnen herstellen. Het wordt een ontdekkingsreis naar de donkere kant van de long. Als deze kant van de long dat geheim prijsgeeft, zijn we weer dichterbij de droom van talloze mensen met een longziekte: blijvend longherstel en geen benauwdheid meer. | Lees verder »

01 dec
Donkere dagen....

Ik loop graag een rondje buiten, gezond voor lijf en mindset. Het werkt echt. Ik word er blij van en voel me fitter. Daarbij kost het niets, kun je het vanuit huis doen en brengt het nieuwe inspiratie. Vooral nu de dagen zo korten en het vroeg donker is, wordt het wandelen voor mij een klein feestje. Er verschijnen steeds meer lichtjes aan het firmament, de wereld wordt liever, blijer en verwachtingsvoller. Ik zie pakjes voor de ramen, geknipte sinterklazen en pieten en in de bomen buiten de prachtigste verlichtingen. Hoop in donkere dagen...er is licht aan de horizon. | Lees verder »