Op de hoogte

E-mail nieuwsbrief

Home

Prijzenregen tijdens Longdagen: NRS Science Award voor Ziektelastmeter

02 apr

Tijdens de afgelopen Longdagen zijn weer diverse prijzen en awards uitgereikt. Acht projecten en initiatieven werden op een bijzondere manier in het zonnetje gezet, waaronder de Ziektelastmeter COPD van Annerika Slok. Zij ontving voor haar onderzoek de prestigieuze NRS Science Award, een prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt.

De NRS Science Award is bedoeld om aandacht te vestigen op kwalitatief hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt tot het begrip of de behandeling van longziekten in de breedste zin van het woord. De prijs wordt toegekend aan een persoon die op een bijzondere manier actief is op het gebied van luchtwegaandoeningen.

,,Een hele eer en opnieuw mooie PR voor de Ziektelastmeter COPD. Nogmaals heel veel dank voor ieders bijdrage aan dit mooie project’’, sprak Annerika Slok tijdens de uitreiking. De prijs van € 10.000, - moet worden gebruikt voor een activiteit die de maatschappelijke belangstelling voor het voorgestelde onderzoek stimuleert. ,,We willen het geld graag besteden aan het maken van twee korte filmpjes om zorgverleners te informeren. Een over het belang van de Ziektelastmeter en een over hoe dit instrument ingepast kan worden in het dagelijkse consult’’, aldus Slok.

Prijzenregen

Tijdens de Longdagen werden tevens de winnaars bekend gemaakt van de Sterk Participatie Prijs, de Dirkje Postma Talent Award en de Publieksprijs. De Sterk Participatie Prijs (opgedragen aan Prof. Dr. Peter Sterk, een van de beste longonderzoekers ter wereld) is gewonnen door Karen Moor van het Erasmus MC. Zij ontving de prijs, die dit jaar voor de eerste keer werd uitgereikt, voor haar onderzoek naar de ontwikkeling en evaluatie van een thuismonitoringprogramma voor patiënten met idiopathische pulmonale fibrose. Mirjam Kool ontving voor haar onderzoek naar sarcoïdose de Dirkje Postma Talent Award. Bij sarcoïdose vormen zich ophopingen van ontstekingscellen vooral in de longen. Rianne de Vries van het AMC won de Publieksprijs 2018, de prijs voor het beste onderzoek volgens patiënten. Haar onderzoek naar de SpiroNose, een slim apparaatje dat longziekten ruikt, werd door het aanwezige publiek gekozen.

Alle winnaars op een rijtje:

1. Swierenga Thesis Award –Jonne Doorduin van het RadboudMC


2. NRS Young Investigator Award – Khosbayar Lkhagvadorj UMCG


3. Swierenga penning - Thys van der Molen UMCG


4. Sterk Participatieprijs - Karen Moor van het Erasmus MC


5. Publieksprijs -Rianne de Vries van het AMC


6. Best Oral Presentation – Loes Kistemaker, Rijks Universiteit Groningen

7. Dirkje Postma Prijs -Mirjam Kool ErasmusMC


8. NRS Science Award -Annerika Slok Maastricht University

Meer informatie www.weekvandelongen.nl