Op de hoogte

E-mail nieuwsbrief

Home

Goede voorbeelden van e-health binnen COPD-zorg, maar meer onderzoek is gewenst

07 jan

Er is nog weinig wetenschappelijk bewijs voor de werking en effectiviteit van 
e-health­toepassingen binnen de COPD zorg, maar toch laat de praktijk een aantal goed werkende voorbeelden zien. Om echter een goed beeld te kunnen krijgen, is meer onderzoek gewenst. Dat is in het kort de uitkomst van een inventarisatieronde, uitgevoerd door Prof.dr. Niels Chavannes en zijn team van het National eHealth Living Lab (NeLL) en de Long Alliantie Nederland (LAN) in opdracht van het Zorginstituut.

Het Zorginstituut werkt in het kader van Zinnige Zorg aan het verbetersignalement voor de COPD­zorg. In de screeningsfase bleek dat er veel e­health­toepassingen zijn, maar dat een overzicht ontbreekt. Het Zorginstituut wilde een beschrijving hebben van (het effect van) e­health­toepassingen. Bij de inventarisatie kwam het NeLL­team tot vijfien zorgprogramma’s, zeventien websites en achtien mobiele apps, van wisselende kwaliteit. Vijf zorgprogramma’s en patiëntenplatforms lieten in pilots positieve resultaten zien. Ze lijken de kwaliteit van leven te verbeteren of ziekenhuisopnames te verminderen. Maar hard bewijs voor effectiviteit in de praktijk op de lange termijn is er nog niet. Voor bijna alle zorgprogramma’s lopen onderzoeken naar de effectiviteit.

Ziektelastmeter

Een geslaagd e­health­voorbeeld is volgens Chavannes de COPD­ziektelastmeter, speciaal ontwikkeld voor en in samenwerking met COPD­patiënten. De COPD­ziektelastmeter meet de 'ziektelast', geef inzicht in de ziekte en koppelt de ervaren ziektelast aan de behandeling. Het is een uitstekend hulpmiddel om samen te beslissen. De effectiviteit van het instrument is wetenschappelijk aangetoond: 34 procent van de onderzoeksgroep liet een klinisch relevante verbetering zien, tegen 22 procent in de controlegroep.
(bron: Zorginstituut Magazine – Jos Leijen)