Op de hoogte

E-mail nieuwsbrief

Home

Longfonds en LAN introduceren ‘Werk en longen check’

03 mei

Jaarlijks sterven 3000 mensen door blootstelling aan stoffen op het werk. Om werknemers zelf te laten checken of ze op hun werk in aanraking komen met stoffen die mogelijk invloed hebben op hun luchtwegen introduceren Longfonds en Long Alliantie Nederland (LAN) de online tool ‘Werk en longen check’.

Met de Werk en longen check kunnen werknemers zelf aan de hand van 6 vragen nagaan of ze op het werk worden blootgesteld aan (gevaarlijke) stoffen en of dit mogelijk effect heeft op de longen. Verschillende longziekten, zoals astma, COPD en longkanker, kunnen worden veroorzaakt of verergerd door blootstelling aan stoffen op het werk. Het gaat dan niet alleen om giftige lasdampen of asbest, ook ogenschijnlijk onschuldige stoffen kunnen tot vervelende gezondheidsproblemen leiden. Denk aan schoonmaakmiddelen, houtstof, kleurstoffen en graanstof. De effecten zijn verschillend: mensen kunnen allergisch worden, de longen kunnen langzaam vullen (stoflongen) of er kunnen beschadigingen optreden die tot ernstige ziektes zoals COPD en kanker kunnen leiden.

De check geeft inzicht in risico’s en geeft maatregelen aan die helpen om blootstelling te voorkomen. De online tool bevat factsheets met branche-specifieke informatie. Ook staat in de check meer informatie over maatregelen om dit tegen te gaan.

De Werk en longen check is gratis beschikbaar via www.werklongencheck.nl