Op de hoogte

E-mail nieuwsbrief

Home

Handboek COPD geeft mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden meer eigen regie

06 jun

Bijna 50 procent van de mensen in Nederland met COPD is beperkt gezondheidsvaardig. Deze groep heeft moeite om zelfstandig hun aandoening te managen. Pharos en het Longfonds ontwikkelden daarvoor het handboek ‘Ik heb COPD, wat kan ik doen?’ en een gesprekskaart.

Hiermee kunnen zorgverleners mensen met COPD beter begeleiden. Zij krijgen meer kennis en regie over hun ziekte, wat tot betere zelfzorg leidt. Voor zorgprofessionals zijn trainingen beschikbaar om meer op maat te kunnen communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Eenvoudige voorlichting
Het handboek ‘Ik heb COPD, wat kan ik doen?’ geeft patiënten informatie en tips voor goede zelfzorg in eenvoudig Nederlands. Het handboek bevat veel afbeeldingen bij de korte teksten. Het geeft eenvoudige voorlichting over COPD, wat de patiënt zelf kan doen en welke hulpverleners betrokken zijn. Ook bevat het boek een lijst met uitleg van moeilijke woorden en een overzicht om de dag te plannen. Aan de hand van de illustraties op de gesprekskaart kan de zorgverlener een bepaald onderwerp bespreken met de patiënt.

Bestellen
Huisartsen, POH’ers en longverpleegkundigen kunnen het handboek en de gesprekskaart bestellen op www.pharos.nl  Opgeven voor de trainingen kan ook via de website. Op www.longfonds.nl/zorgverleners  staat informatie over het handboek met ervaringen uit de praktijk. Pharos en het Longfonds hopen met dit voorlichtingsmateriaal en de trainingen de zorg en ondersteuning voor mensen met COPD verder te verbeteren.

Bron: Pharos/Redactie Medicalfacts (Alida Budding-Hennink)