Op de hoogte

E-mail nieuwsbrief

Home

Gaat de e-sigaret in de ban?

08 okt

In de Verenigde Staten staat het gebruik van de elektronische sigaret onder druk nu honderden Amerikanen lijden aan een mysterieuze longziekte en al zes mensen hieraan zijn overleden. Het vermoeden bestaat dat dit door de e-sigaret wordt veroorzaakt. Als reactie hierop pleiten Nederlandse longartsen voor een totaalverbod op de e-sigaret.

Vorige maand hield de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) een enquête onder de 1.100 leden over de e-sigaret. Al snel meldden zich drie mensen die na het gebruik van de e-sigaret bij de longarts terechtkwamen. Dat zijn er inmiddels acht. Een patiënt belandde met klachten op de intensive care. De gebruikers hoestten onder meer bloed op of kregen last van hevige astma. Ook meldde zich naar aanleiding van de oproep van de NVALT alsnog een aantal gebruikers bij de longarts, omdat zij al eerder problemen hadden gekregen.

Haalbaarheid totaalverbod

Of er in Nederland daadwerkelijk een totaalverbod komt, is nog maar de vraag. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid zegt in het AD dat hij niet zomaar een totaalverbod kan uitvaardigen, omdat hij te maken heeft met Europese regels. Wel zegt hij zich ‘graag in te zetten voor alles wat we kunnen doen om roken en e-roken verder terug te dringen.’

(bron: NOS)