Op de hoogte

E-mail nieuwsbrief

Home

‘Congres Adembenemend een must voor huisartsen en POH’s’

30 jan

Op 6 en 7 februari vindt voor de 15e keer het door CAHAG georganiseerde congres ‘Adembenemend’ plaats. In Arnhem komen huisartsen met hun praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige samen om als koppels praktische informatie en vaardigheden te krijgen. Het doel is de bevordering van de astma- en COPD-zorg in de eigen praktijk en deze zorg af te stemmen op nieuwe inzichten. ‘Een must voor huisartsen en POH’s’, vindt praktijkconsulent Jeanet Scheper.

Samen werken is ook samen leren en in dat kader zijn de afgelopen jaren veel praktijken begonnen met de implementatie van gestructureerde COPD en/of astmazorg in de huisartsenpraktijk. Afspraken waarbij de patiënt centraal staat. Tijdens Adembenemend volgen huisartsen met hun POH en/of PVK verschillende workshops waar direct concrete afspraken met elkaar gemaakt worden, of bestaande afspraken herzien. Dit jaar zijn er 21 verschillende workshops en masterclasses.

Jeanet Scheper, praktijkconsulent bij de zorggroep HZD en POH bij de huisartsen uit De Wijk en Koekange: ,,Wij zijn erg enthousiast over Adembenemend, omdat zoveel kennis en ervaring samenkomt en beschikbaar is voor de deelnemende koppels. Het is zeer praktijkgericht en daardoor kun je het letterlijk morgen al anders doen. Je leert van elkaar en van wat er elders in het land gebeurt. Dit halen en brengen we naar de koppels. Bovendien is het naast het volgen van de workshops ook een prachtige locatie en een fijne mogelijkheid om collega ’s ook eens buiten het werk om te spreken.’’

Goede resultaten

Samen met huisarts Bert van Bremen is Jeanet vanuit de zorggroep HZD betrokken bij de organisatie en geven zij workshops op Adembenemend. ,,De eerste jaren hebben Bert en ik een workshop gegeven over COPD en bewegen. Later kwamen daar andere workshops bij, zoals de Masterclass, Patiënt aan het woord en Roken? Start met stoppen. Daarnaast springen we bij tijdens andere workshops als dat nodig is. Voor onze eigen praktijken (in De Wijk en Koekange) volgen 3 POH ’s en telkens een andere huisarts ieder jaar Adembenemend. We hebben daardoor al vele mooie plannen kunnen uitvoeren in de praktijk, zoals het optimaliseren exacerbatie-management en gebruik van het longaanval-actieplan en het optimaliseren van astmazorg voor kinderen en pubers. Maar ook het beter uitvragen van rookgedrag bij ouders en saneren bij kinderen met astma en daar samen een plan op maken. Daarnaast hebben we de samenwerking tussen de 1e en 2e lijn verbeterd, gebruiken we longfondsfilmpjes tijdens je spreekuur en worden POH ’s gecoacht door een HA en LF als een terugkerend onderdeel. Al met al mooie resultaten.’’

Adembenemend is zeer praktijkgericht en daardoor kun je het letterlijk morgen al anders doen.

Jeanet Scheper

Interactief en leerzaam

Huisarts en tevens Kaderarts COPD Judith Vermeulen, van Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken beaamt het verhaal van Jeanet. ,,Ik ben al een jaar of 10 betrokken bij Adembenemend en ik vind het een leerzaam congres met diverse workshops en zeer interactieve masterclasses. De masterclasses zijn erg dynamisch en laagdrempelig met een grote interactie tussen spreker en toehoorders. De sprekers komen overigens in bijna alle gevallen uit de eerstelijn, dus kaderartsen en POH’s die bagage hebben. Het is wat dat betreft ‘Spot-on’, ofwel precies goed. Adembenemend is  up to date, verdiepend en toch praktisch. De output van dit congres bevrucht je praktijk, omdat je in koppels komt. Dat is denk ik de grote kracht. POH’s hebben een enorme rol in de praktijk en de koppels die komen laten dat ook zien.’’

Vernieuwing is voor de organisatie een belangrijke insteek. ,,Zeker’’, zegt Judith. ,,Dit jaar is er bijvoorbeeld de nieuwe workshop Roken? Start met stoppen en bij de workshop over inhalatiemedicatie is extra aandacht voor de Incheckdial.’’

Het congres Adembenemend wordt elk jaar goed bezocht. Naar verwachting komen er circa 50 koppels naar Arnhem. ,,Met dat aantal zijn we heel tevreden, voldoende om het laagdrempelig te houden’’, aldus Judith.