Op de hoogte

E-mail nieuwsbrief

Home

Generieke ziektelastmeter is operationeel

25 jun

De generieke ziektelastmeter (GZLM) is vanaf begin juni operationeel. De GZLM geeft de patiënt en de zorgverlener (POH/DVK) inzicht in de aandoening en ervaren ziektelast. Op basis van een vragenlijst die de patiënt thuis kan invullen via de SanaCoach - een beveiligde en persoonlijke pagina op internet - wordt een scorelijst weergegeven in de vorm van ballonnen.

Ballonnen

De ballonnen geven elk een specifiek domein weer, bijvoorbeeld beweging en medicatie. Ook geven de ballonnen met behulp van kleuren aan welk domein aandacht verdient. De patiënt krijgt zo meer inzicht in zijn/haar aandoening. Tevens kan de patiënt aangeven of hij/zij tijdens het consult bepaalde onderwerpen met de zorgverlener wilt bespreken. Op deze manier wordt het spreekuur van tevoren goed voorbereid en is tijdens het consult voldoende tijd om vragen te beantwoorden en samen doelen af te spreken. De GZLM betrekt de patiënt meer bij zijn/haar behandeling en geeft zowel de patiënt als de zorgverlener meer grip op de situatie.

De vernieuwde ZLM

Voor wie al eerder met de ZLM COPD heeft gewerkt, blijft het account hetzelfde. Een patiënt aanmelden gaat op dezelfde manier als bij de ZLM COPD. Voor wie nog niet eerder met de ZLM heeft gewerkt, geldt dat er eerst een account moeten worden aangevraagd. Dat kan via onderstaande link.

https://nl.surveymonkey.com/r/7ZSWTBC 

Deze gegevens gaan naar Sananet waarna het account wordt aangemaakt. Eind juni is er tevens een instructievideo beschikbaar voor zorgverleners, waarin het gebruik van de GZLM wordt uitgelegd. Daarnaast is dan ook een instructievideo gereed die bestemd is voor de patiënt waarin eenvoudig en stap voor stap wordt uitgelegd hoe het inloggen gaat en hoe de aanmeldsessie kunnen worden doorlopen.

Voor praktische of technische hulp kan contact worden opgenomen met Sananet tel: 0031 (0)46 458 8001 of met Marcel Bruijsten gsm: 06-12132624 of tel: 043-3506910. 

Onderzoek vanuit de Universiteit Maastricht

Vanuit de Universiteit Maastricht is een onderzoek, ‘Implementatie onderzoek naar de Ziektelastmeter’, gekoppeld aan het gebruik van de GZLM. De patiënt wordt via de Sanacoach gevraagd of hij/zij al dan niet wil deelnemen. Deelname is geheel vrijwillig.