Op de hoogte

E-mail nieuwsbrief

Home

Webinar ‘Make COPD personal’

28 sep

De one size fits all-benadering kan echt niet meer.’ Dat stelt prof. dr. Geertjan Wesseling, longarts en hoogleraar Longziekten van Maastricht UMC+ in aanloop naar het webinar ‘Make COPD personal’ op donderdag 8 oktober a.s. Samen met twee internationale sprekers belicht hij er actuele topics op het gebied van COPD.

Hoewel Covid-19 de laatste tijd veel aandacht opeist, blijven ontwikkelingen rond COPD onverminderd actueel. Aan bod komen onder meer de laatste stand van zaken rond duale bronchodilatatie, handvatten bij de behandeling van COPD inzake eosinofiele cellen en out of the box denken: de impact van comorbiditeiten bij de beoordeling/besluitvorming. ,,COPD vraagt om een persoonlijke benadering. Te beginnen bij de diagnostiek. Wat bepaalt de mate van de klachten, welke determinanten zijn van invloed op de behandeling?”, zegt Wesseling. ,,En in de praktijk is niks mis met farmacotherapie, doe vooral wat helpt, maar voorkom over- èn onderbehandeling.’’


Het webinar - voor longartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistants - start met een korte inleiding door Wesseling, waarna live wordt overgeschakeld naar Barcelona en Wenen voor presentaties van dr. Marc Miravitlles en prof. dr. Arschang Valipour, respectievelijk longarts/senior researcher en hoofd interne geneeskunde & pulmonologie. ,,Twee gerenommeerde sprekers van wie ik verwacht dat zij de literatuur anno 2020 goed kunnen samenvatten”, stelt Wesseling. Wesseling zelf gaat in op zijn stokpaardje: twee soorten kortademigheid. ,,De goede variant, die proportioneel is, bijvoorbeeld als gevolg van inspanning, én de slechte, de disproportionele variant, die nog onvoldoende wordt behandeld.” Het streven is het webinar af te sluiten met een interactief element: een vraag- en antwoordsessie per land. ,,Redenen genoeg om te participeren”, besluit Wesseling.

Aanmelden voor het webinar kan via deze link.  Accreditatie voor 2 punten bij de NVALT (Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose) en de NAPA (Nederlandse Associatie van Physician Assistants) en in aanvraag bij de VSR (Verpleegkundig Specialisten Register).