Op de hoogte

E-mail nieuwsbrief

Home

Nieuws

27 jan
Erik Bischoff en Lena Raaijmakers: ‘Ketenzorg kan persoonsgerichter, zorgverleners en patiënten willen graag anders’

Ketenzorg in de huidige vorm lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Het biedt te weinig ruimte voor maatwerk, houdt te weinig rekening met de wensen en behoeftes van de patiënt zelf. Ook is het soms inefficiënt. De behoefte aan een nieuwe vorm van chronische zorg groeit. Tenminste, dat is de mening van Erik Bischoff (huis- en kaderarts) en Lena Raaijmakers (arts in opleiding tot huisarts - onderzoeker), respectievelijk projectleider en projectcoördinator van ‘Ketenzorg Ontketend’. Beiden zijn verbonden aan de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. | Lees verder »

24 jan
Longziekte en luchtvervuiling bijzonder slechte combinatie

Luchtvervuiling leidt bij tweederde van de mensen met een longziekte tot gezondheidsklachten zoals benauwdheid, hoesten, geprikkelde slijmvliezen of een lagere longfunctie. Eén op de acht longpatiënten (12 procent) overweegt vanwege slechte luchtkwaliteit wel eens te verhuizen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het onderzoeksinstituut Nivel. ‘Zorgelijk’, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. ‘Het gaat hier dus om tienduizenden mensen die zoveel last hebben van luchtvervuiling dat ze zouden willen verhuizen naar gezonde lucht. Dat kan en mag niet zo zijn.’ | Lees verder »

21 jan
Onderzoek naar de donkere kant van de long: een gezond longblaasje heeft twee kanten

Bij mensen met COPD zijn longblaasjes onherstelbaar beschadigd, met als gevolg ernstige benauwdheid. Onder leiding van professor Reinoud Gosens (Rijksuniversiteit Groningen) gaat een team onderzoeken waarom longblaasjes bij deze patiënten zich niet kunnen herstellen. Het wordt een ontdekkingsreis naar de donkere kant van de long. Als deze kant van de long dat geheim prijsgeeft, zijn we weer dichterbij de droom van talloze mensen met een longziekte: blijvend longherstel en geen benauwdheid meer. | Lees verder »

01 dec
Donkere dagen....

Ik loop graag een rondje buiten, gezond voor lijf en mindset. Het werkt echt. Ik word er blij van en voel me fitter. Daarbij kost het niets, kun je het vanuit huis doen en brengt het nieuwe inspiratie. Vooral nu de dagen zo korten en het vroeg donker is, wordt het wandelen voor mij een klein feestje. Er verschijnen steeds meer lichtjes aan het firmament, de wereld wordt liever, blijer en verwachtingsvoller. Ik zie pakjes voor de ramen, geknipte sinterklazen en pieten en in de bomen buiten de prachtigste verlichtingen. Hoop in donkere dagen...er is licht aan de horizon. | Lees verder »

01 dec
Blog van Sebastiaan Wendt, verpleegkundig consulent interstitiële longziekten: ‘Lachgas’

Als mensen aan mij vragen wat ik doe in het dagelijks leven, noem ik weleens mijn functie: ‘verpleegkundig consulent interstitiële longziekten’. De reactie laat zich raden: er verschijnt een gezicht waar in een cartoon een groot vraagteken in een denkballon boven het hoofd zou staan. En dus leg ik uit wat dat inhoudt. Ik werk in Nieuwegein, in het st. Antonius Ziekenhuis, bij het expertisecentrum voor interstitiële longziekten. Interstitiële longziekten vormen een specifieke groep zeldzame en vaak ernstige longziekten. Het stellen van de diagnose en het kiezen van de juiste behandeling is vaak ingewikkeld en vereist specifieke kennis. Patiënten worden daarom door hun longarts naar ons verwezen, zodat zij de juiste zorg kunnen krijgen. | Lees verder »

25 nov
‘Geef Adem’ campagne longfonds: zet de boodschap door binnen uw eigen netwerk

Vrij kunnen ademen is voor 1,2 miljoen Nederlanders helemaal niet vanzelfsprekend. Zij hebben een longziekte die grote gevolgen heeft voor hun leven. Longfonds heeft in de maand november een videocampagne uitgerold die de impact hiervan zichtbaar maakt. Bij deze campagne hoort een online toolkit met materialen (video's, afbeeldingen et cetera). Deze is nog steeds te gebruiken en kunt u doorzetten naar uw netwerk. | Lees verder »

28 sep
Praktijkmanager Adrie Schaap geeft inkijk in de facetten van chronische zorg

Praktijkmanager Adrie Schaap-De Jong, voormalig verpleegkundige-A in de kraam- en verloskunde en op de spoedeisende hulp, is sinds kort publicist voor MedClass. Haar verhalen geven in inkijk in de facetten van chronische zorg. In de komende nieuwsbrieven van Picasso plaatsen wij haar artikelen door. | Lees verder »

28 sep
Webinar ‘Make COPD personal’

De one size fits all-benadering kan echt niet meer.’ Dat stelt prof. dr. Geertjan Wesseling, longarts en hoogleraar Longziekten van Maastricht UMC+ in aanloop naar het webinar ‘Make COPD personal’ op donderdag 8 oktober a.s. Samen met twee internationale sprekers belicht hij er actuele topics op het gebied van COPD. | Lees verder »

28 sep
Promovenda Karen Moor (Erasmus MC): ‘innovatie helpt bij geïndividualiseerde en patiëntgerichte zorg aan ILD-patiënten’

Deze maand verdedigde Karen Moor van Erasmus MC met succes haar proefschrift ‘Innovaties in patiëntgerichte zorg en onderzoek in interstitiële longziekten (ILD)’. ‘We zijn op zoek gegaan naar nieuwe inzichten om de zorg aan patiënten met ILD verder te optimaliseren en te verbeteren. Ons onderzoek heeft aangetoond dat innovaties, zoals het online thuismonitoring programma IPF-online en eNose technologie daarbij een positieve bijdrage leveren.’ | Lees verder »

25 jun
Generieke ziektelastmeter is operationeel

De generieke ziektelastmeter (GZLM) is vanaf begin juni operationeel. De GZLM geeft de patiënt en de zorgverlener (POH/DVK) inzicht in de aandoening en ervaren ziektelast. Op basis van een vragenlijst die de patiënt thuis kan invullen via de SanaCoach - een beveiligde en persoonlijke pagina op internet - wordt een scorelijst weergegeven in de vorm van ballonnen. | Lees verder »